Tuesday, November 18, 2014

Aidijuma Scarf, the own experience

Assalamualaikum! 

Today i'd like to share what is the best of Aidijuma scarf, to be specific, the ' tudung bawal Aidijuma'.

The bawal is very easy to bentuk. Either bawal black, white, red or other label designated by Aidijuma team. I really in love with black label coz the the tudung is lebar enuff to wear it mcm biasa or as a shawl effect. The white label also same. The corak is beautiful and easy to bentuk too.






Cantik kan??? Hehehe

Thank you Aidijuma for the comfort and beautiful bawal!

Saturday, November 8, 2014

The #ttcjourney in progress - HSG result!

Salam, 
Its been along time jugak tak tulis this blog.

This month quite bz, and full. Tapi ttc journey diteruskan lagi setelah agak lama diam tak buat apa-apa.

Today is the day! HSG done! 
Then now I understand that HSG ni saket nyer Ya Allah. Tp luckily semua procedure ok and the result was ok. The tube is good and no sign of abnormalities. Thank you Allah. Alhamdulillah.

Nah i tepek result tu kat sini!

 Ok lah. Till we meet again!

Babai🙋🙋🙋

Tuesday, March 4, 2014

Positivity is the best healing medicine


Assalamualaikum,
2 years plus of marriage without ‘zuriat’ is not a simple things to handle. The heart is frigile, the people’s mouth with cruel words, the concerns that raised touched etc.

But for me Allah knows the best, He knows when is the right, when shall He gives the ‘rezeki’.
Terms of ‘rezeki’ can be defined as wide as we can ;

Zuriat, kerja yang bagus, pangkat yang baik, suami dan isteri yang memahami, mertua yang baik hati, biras dan ipar yang baik dan best, parents yang caring etc.

These all are rezeki kan?

But for me, I’m still waiting, waiting for me and hubby’s fruits of love. Jika Allah S.A.W izinkan, InsyaAllah He’ll give us a chance to be a parents, if No, then, we should try and try to get proper treatments , which is on going. If also No, InsyaAllah will Redha with this test.

But, bukan mudah untuk ada hati secekal badang, se ‘ignorance’ kuda (pepatah tah ape2, hehehe), tapi Allah uji hambaNya pada hamba yang mampu menghadapinya. Aku percaya ini janji Allah pada umatnya.

1 March 2014, the Opening of Second Penang Bridge, which is I’m working on this mega project, sejak aku berkahwin, which is nearly 3 years aku kat this company, the bridge now opening, but me, is remain the same, the same person and same family members. Alhamdulillah, during the construction, there’s lotsa things and difficulties for this Malaysia’s mega project. Akhirnya, the bridge is open to publics, and mostly Penang state communities love the bridge! Alhamdulillah....

Sejak sekarang, aku rasa sebak untuk bercakap dan berbincang dengan mama. Bila call,  she’s keep on asking about baby, and usaha. Ya Allah, segalanya bukan keinginan aku, bukan keinginan suami, kami redha dengan ujian dan dugaan Allah, tapi kekadang, aku masih menagis, sebak, masih mempersoalkan kenapa Allah uji kami begini, tetapi katanya aku dipujuk suami yang mana dia tak mahu aku mempersoalkan takdir Allah. Aku fikir banyak kali untuk telefon atau berborak, aku tak mahu mama dan abah , serta adik2 nampak kesusahan aku, keperitan aku... tapi aku terkadang tak mampu untuk menyorok segalanya. Adik2 lain bila call bole borak pasal pregnancy, kenapa itu dan ini, cucu buat apa, dia mcm mana hari ini, apa yang dia dah pandai. Aku? Cuma bertanya khabar, dan seolah2 the conversation tak ada pun yang menarik. Ini perasaan aku ke? Macam mana lah agaknya yang berTTC selama 7,8,9 tahun tu kan?

Dalam kecelaruan  about the pregnancy, TTC etc. Aku memilih untuk positif, buatlah sesuatu untuk elakkan terlalu berfikir tentangnya, cuba untuk bersangka baik dengan rezeki Allah. But surely, it is not an easy things to do kan? Cuba dan terus mencuba. Doa dan terus berdoa semoga suatu hari nanti rahim ini mampu untuk mengadung zuriat yang baik, cantik, indah, soleh dan solehah. Ameen.

Nota ini adalah pesanan untuk diri sendiri. Semoga aku cekal.



Tuesday, December 24, 2013

Cerita cubaan untuk mengandung (Try to Concieve, #TTC) lagi

Okey.

Ni cerita pergi mengurut atas permintaan mencuba my beloved best friend Nazzirah dan Zahirah dan tak lupa juga Syukriah.. Bebudak ni suma kawan masa degree same course and Zahirah and Syukriah ni roomate.

Sebenarnya semua kawan-kawan ni pregnant, Zahirah and Syukriah ni tgh tunggu masa nk deliver je. Then, Nazzirah ni plak, dia keguguran last month, then this month dah pregnant balik. Rasa diri ni je dah kawen 2 tahun awal dari mereka tapi Allah masih menunda rezeki zuriat untuk keluarga kecil kami. Takpa, yang penting Allah kurniakan rezeki lain yang masih buat aku boleh tersenyum gembira. Ameen. Sesungguhnya rezeki Allah ini banyak cabangnya dan setiap apa dikurniakan pada kita itu adalah rezeki.

Cerita bermula bila kawan aku tu, Nazzirah die misscarriage, then lepas tu die kene pantang macam orang mengandung, so die pergi la mengurut dengan sorang mak cik ni dekat Shah Alam. Kami panggil mak cik ni "Mak Teh". She is very friendly and easy going person. So you can't feel uncomfortable during her "urut" or soalan-soalan cepu cemas yang dia tanya. My friend , Nazzirah ni, or kami suma panggil die "aa" saja, cakap dia pergi mengurut dengan mak teh lepas keguguran hari tu, then trus lekat, a month after. The die mention kt group watssap, dengan perasaan takut2 sb dctor pesan suruh berehat dlu tp dah terlekat.

Dalam group tu suma duk suruh la aku pegi mengadap mak teh ni. Senior kami pn ade yg dah conceive jumpe mak teh ni, die pun 2 tahun kawen. So mgu lepas sabtu aku pergi la mengadap. Then mak teh ni mcm mistik skit la, die tnya nama kami suami isteri, mak kami, then anak ke brapa so on and  so on. Lepas tu die urut-urut, then die ckp badan aku ni keras la ape la. Mcm-macam la org tua2 ni kan. Lepas tu die suruh kami beli susu kambing ade habbatusauda', susu ni perisa coffee.. dan sangat sedap! Mak teh ade bagi maajun , suruh makan sampai period. Die kata period nnti lebat sikit. Lepas tu datang balik jmpe die tp tak mo bersama (Ehem2) lepas 3 hari period tu. Datang tu bawa barli, madu tualang and telur ayam kampung. Sgt mistik, trus confius. Tp cuba la sb dr pemerhatian mak teh ni tade jampi pelik2 kan. Tapi maajun tu best sb buat ak sendawa je utk buang angin dalam badan. Niceeeeeeeeee!

So, kite turutkan aje la dulu kan?

To be continue!
(lepas jumpe bw brg2 tu nnti kite cite lagi k?)

Valentine by Kina Grannis

I'm totally in love with this song! Such a sweet song!

Actually, this song is a "save the date" promo for one of my ex-colleague. The song was nice and lovely. 

This is the lyrics ; 

Love, it’s a special day
We should celebrate and appreciate
That you and me found something pretty neat
And I know some say this day is arbitrary
But it’s a good excuse that I love to use
Baby, I know what to do
Baby, I will love you
I’ll love you, I’ll love you
Love, I don’t need those things
I don’t need no ring
I don’t need anything
But you with me
‘Cause in your company
I feel happy, oh so happy and complete
And it’s a good excuse that I love to use
Baby, I know what to do
Baby, I will love you
I’ll love you, I’ll love you
Yeah, it’s a good excuse that I love to use
Baby, I know what to do
Baby, I will love you
I’ll love you, I’ll love you
So won’t you be my honey bee?
Giving me kisses all the time
Be mine, be my Valentine
So won’t you be my honey bee?
Giving me sweet kisses all the time
Be mine, be my Valentine
Ohhh, Oh woah, Be my Valentine

Then you can download the song here!!!!